Međunarodna suradnja

Međunarodna suradnja

12 / 04 / 2016

Projekt: Pravda – najveći regionalni projekt kazališnih akademija premijerno prikazan u Zagrebu!

PROJEKT PRAVDA PLAKAT-page-001 (1)Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu premijernom je izvedbom sedam dramskih komada na temu pravde predstavljen do sada najveći regionalni projekt kazališnIh akademija i fakulteta.

U sklopu 10. KRADU – Kazališne revije ADU okupili studenti čak sedam kazališnih fakulteta iz zemalja regije: Akademije za gledališče, film i televizijo iz Ljubljane, Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, Akademije umetnosti Univerziteta iz Novog Sada, Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva, Fakulteta dramskih umjetnosti iz Cetinja, Fakulteta za dramski umetnosti iz Skopja te Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, kako bi premijerno izveli omnibus kazališnih predstava objedinjenih pod naslovom „Projekt:Pravda“.

Ovaj jedinstveni projekt započeo je 2013. godine na inicijativu zagrebačke ADU osnivanjem Regionalne mreže akademija (Slovenija – Hrvatska – Srbija – Bosna i Hercegovina – Makedonija – Crna Gora) s ciljem povezivanja studenata kazališnih i filmskih akademija sličnog govornog područja, što je predstavljalo važan korak u izgradnji kulturne suradnje između zemalja bivše Jugoslavije. Tijekom protekle dvije godine sedam je međunarodnih umjetničkih timova na akademijama pripremalo pojedinačne izvedbe studentskih dramskih tekstova odabranih natječajem, a ovog su se travnja zajedno okupili u Zagrebu kako bi sve objedinili u dojmljiv kazališni omnibus.

 

Četrdesetak studenata glume sinoć se predstavilo izvedbama dramskih tekstova “Čačkalica“ Kristine Bojanić u režiji Tamare Damjanović, „Ne čujem pečat, Josipe“ Borna Vujčića u režiji Marka Jovičića, „Popokatepetl“ Sare Radojković u režiji Mirka Radonjića, „Šah-mat ljubavi moja“ Mile Jovanović u režiji Sare Lucu, „Terapija“ Mirze Skenderagića u režiji Dragane Stojčevske, „To sam ja, Brecht!“ Balše Počeka u režiji Dine Pešuta, te „Zezanjem“ Dine Pešuta u režiji Irfana Avdića. Svaka se na svoj način baveći pojmom pravde i što on za nas znači, predstave su ponudile ‘odgovore’ u dijapazonu od duhovitih svakodnevnih situacija do ozbiljnih propitivanja problema duboko ukorijenjenih u društvo ovih prostora.

 

U cijeli je projekt ove premijerne izvedbe bilo uključeno osamdesetak sudionika, kako studenata i mentora umreženih akademija, tako i zagrebačkih studenata s Arhitektonskog fakulteta, Studija Dizajna, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti.

 

Konceptom kakav do sada nije viđen na našim studenstkim kazališnim festivalima te sjajnom izvedbom ovog kreativno i produkcijski vrlo zahtjevnog zadatka studenti sedam akademija pokazali su kako nisu samo budućnost, već su itekako uzbudljiva sadašnjost umjetnosti i kulture na ovim prostorima, te potvrdili da im treba pružiti još više ovakvih mogućnosti za susrete i međusobnu suradnju.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor: wpaduadmin

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti