Arhiva

Arhiva

19 / 06 / 2016

Koriolan u Kinu Tuškanac

KAZALIŠTE NA FILMSKOM PLATNU: William Shakespeare – 400 godina od smrti (1616.–2016.)

Koriolan

Nedjelja, 26. lipnja u 19 sati

U ciklusu obilježavanja četiristo godina od smrti velikog engleskog dramatičara Wiliama Shekespearea na velikom platnu kina Tuškanac bit će prikazana kazališna predstava Koriolan. Ovu snažnu Shakespearovu tragediju o političkoj manipulaciji i osveti režirala je Josie Rourke, umjetnička ravnateljica kazališta Donmar, a Tom Hiddleston (poznat iz filmova Thor: Svijet tame, Osvetnici, iz Jarmuschovog Samo ljubavnici preživljavaju ili kao potencijalni novi James Bond) u naslovnoj ulozi ostvario je veličanstven povratak na daske kazališta Donmar. Ova mu je uloga donijela i nagradu Evening Standarda.

 

Nedjelja, 26. lipnja

19:00 Koriolan (Coriolanus, 2014. VB); Donmar Warehouse; r: Josie Rourke; sc: Lucy Osborne: glazba: Michael Bruce

DCP, snimka kazališne predstave, hrvatski titl, 160 min

Uloge: Tom Hiddleston, Hadley Fraser, Jacqueline Boatswain, Helen Schlesinger, Deborah Findlay

O predstavi:

Koriolan rijetko je izvođena drama s antipatičnim junakom u vrtlogu politike, s tragičnim završetkom koji ipak nikoga neće ganuti. Kada stari protivnik prijeti Rimu, vrijeme je da se u obranu grada uključi njegov heroj i hrabri ratnik Koriolan. No, gradu prijeti i glad te su stanovnici očajni, ali i gladni promjena pa se Koriolan po povratku sa sela, suočava s političkim igrama i nezadovoljstvom ljutite mase.

 

Iz tiska:

Koriolan s Tomom Hiddlestonom

Komorna predstava Koriolana? Zvuči kao proturječje, no, kako je navedeno u programu, Shakespeareova epska drama vjerojatno je prvi put postavljena u malome kazalištu Blackfriars. Redateljica Josie Rourke također vrlo uspješno koristi intimnost kazališta Donmar da bi stvorila dinamičnu, dosjetljivu i inteligentnu predstavu s izvrsnim Tom Hiddlestonom u ulozi Koriolana. Usprkos tome što možda ima sitnih zamjerki, to je odlično provedena večer u kazalištu.

Prvo što plijeni pozornost redateljičina je genijalna uporaba prostora. Nezadovoljstvo Rimljana izraženo je grafitom na zidu koji traži: „Žito po našim cijenama“. Često zbunjujuće scene bitki kod grada Koriola izvedene su jednostavnom uporabom stolica, ljestvi i bacanjem vatrenih kugli. A kada se arogantni ratnik-junak nevoljko zalaže za konzula, vidimo građane kako obilježavaju crvene glasačke listiće koji će kasnije, kada presuda bude poništena, biti iskidani u komadiće. Sve to pridonosi svijetu drame stvorenu maštovitom štedljivošću.

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Tea Jerić-Zanini

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti