Alumni

Alumni

19 / 03 / 2018

Vedrana Vrhovnik dobitnica Nagrade za dramsko djelo “Marin Držić”

Za svoju dramu “Snijeg” doc. art. Vedrana Vrhovnik dobila je drugu Nagradu za dramsko djelo “Marin Držić”. Dramaturg Dino Pešut koji je u rujnu 2017. diplomirao na Odsjeku dramaturgije  ADU, za svoju trilogiju “Olympia stadion” dobio je treću nagradu.

Na konferenciji za medije koja je u srijedu, 14. ožujka 2018. godine, održana u Ministarstvu kulture pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo je u ime ministrice kulture objavila imena dobitnika Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2017. godinu

Prvu nagradu osvojila je Una Vizek za dramski tekst „Ja od jutra nisam stao”, dobitnica druge nagrade je Vedrana Vrhovnik, autorica drame „Snijeg”, dok treću nagradu dijele Elvis Bošnjak (drama „Usidrene”) i Dino Pešut (trilogija „Olympia stadion”).

„Na Javni poziv za Nagradu za dramsku djelo „Marin Držić” za 2017. godinu prijavljena su 62 dramska teksta iz cijele Hrvatske, pa čak i dijaspore, pri čemu su brojčano dominirali/e autori/ce iz Dalmacije, istaknula je pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, napomenuvši kako je tematski i žanrovski ova godina donijela široku lepezu pokrivenih autorskih stilova i kvalitetnih dosega.

Na konferenciji za medije sudjelovala je i predsjednica Stručnog povjerenstva Branka Cvitković, koja je o prijavljenim dramskim tekstovima odlučivala zajedno s Magdalenom Lupi Alvir i dr. sc. Mariom Kovačem.

„Svi dramski tekstovi pristigli su pod šiframa, što smatram jako dobrom praksom. Oko kvalitete nagrađenih radova naš je stručni sud bio usuglašen, a zanimljiv je trenutak bilo otvaranje kuverti, kad smo saznali imena autora“, rekla je Branka Cvitković, koja je pročitala kratko obrazloženje svih nagrađenih djela.

Osim nagrađenih naslova, Povjerenstvo preporuča i ukazuje na još pet naslova koji svojim kvalitetama zaslužuju da ih se iščita kao potencijalna uprizorenja. To su drame „Aleks“ Bojana Brajčića, „Radiona“ Marije Dukić, „Venecijanski meštar u zatvoru iliti pržunu” Sanje Ivić, „Polarna tuga” Kristine Kegljen te „Marta i sedam strahova” Ivane Vuković.

Nagrada za dramsko djelo „Marin Držić“ dodjeljuje se pod ovim imenom od 1991. godine s ciljem poticanja hrvatskoga dramskog stvaralaštva. Svečana dodjela Nagrade „Marin Držić“ tradicionalno će se održati na otvorenju Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ u Splitu 21. travnja.

Preuzeto s: http://www.min-kulture.hr/.

Nagrada za dramsko djelo “Marin Držić” je književna nagrada koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Pod tim imenom Nagrada se dodjeljuje od 1991. godine, a prethodila joj je Stimulacija za dramsko stvaralaštvo. Nagrađuje se u tri razine: prva, druga i treća nagrada.
Ime nosi po slavnom hrvatskom komediografu Marinu Držiću.

Svečana dodjela Nagrade ‘Marin Držić’ tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta “Marulićevi dani” u Splitu, uz javno čitanje nagrađenih tekstova tijekom Festivala.

U konkurenciju ulaze dramska djela hrvatskih autora koja nisu ni izvođena ni objavljena u godini koja konkurira za nagradu. Osim novčane nagrade i brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića koje dobivaju nagrađeni pisci, Ministarstvo kulture sufinancira kazalištima izvođenje nagrađenog djela. Od 2007. drame se objavljuju u knjizi u izdanju Disputa iz Zagreba.

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Tea Jerić-Zanini

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti