događanje

događanje

15 / 06 / 2018

‘PRIJATELJ Kristijan SILVESTAR’ u ADU Galeriji f8

plakat_primjer07-page-001

Premijera site-specific projekta VJERAN ZUPPA: PRIJATELJ Kristijan SILVESTAR (poetski esej u hodu) bit će održana u četvrtak 21. lipnja u 19 i 21 sat u ADU Galeriji f8 (Trg Republike Hrvatske 8).

Zbog ograničenog broja gledatelja, ulaz isključivo uz rezervaciju na galerijaf8@gmail.com.

Koncept i režija: Anja Maksić Japundžić

Izvode: Petar Cvirn, Sanja Milardović, Marija Šegvić

Projekcije: Ivan Lušičić Liik

Projekt je realiziran u kopodukciji s umjetničkom organizacijom TeatruM i sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

iz programske knjižice:

VJERAN ZUPPA; PRIJATELJ Kristijan SILVESTAR

Ako te ne zanima stvarnost, tražiš načine kojima se dolazi u prostor onkraj. Doskočit ćeš tome očuđujući zbilju. No, treba ti onaj tko to čudo umije izvesti. Primjerice isti taj koji je štogod da si i ti, koji neobičnim jezikom i obrnutim govorom  stvara svijet izokrenutih perspektiva, a u kojemu i snijeg pada prema nebu.

Prijatelj Silvestar je pjesnička mapa, konceptualna zbirka pjesama, tipografska slikovnica, poetski manifest, poema koja ironizira poeziju, veliki testament razlogovske generacije ili sasvim pojednostavljeno- tanka knjižica neuobičajenog formata i još zagonetnijeg sadržaja bezobzirno svestranog autora (pjesnika, dramatičara, teoretičara, prevoditelja, profesora emeritusa…) Vjerana Zuppe iz 1976. godine. Zbirka je to stihopriča koje povezuje glavni lik dražesnog gorkog Silvestra- demona kojeg svatko nosi u sebi ubijajući ga dokle živi (Bruno Popović) i koja, ironizirajući i parodirajući uvriježene literarne postupke, oblikuje nesvakidašnje poetsko djelo, stvoreno od elegantnih i zamršenih semantičkih mreža. Silvestar se u međuvremenu ne zaboravlja (na)vraćati, pa autor prije nekoliko mjeseci objavljuje i novu knjigu međuOsobnih zapisaka i prepisaka sa Silvestrom (Kristijan Silvestar, Durieux, Zagreb 2018.) i tako nastaje autobiografija jednog sasvim autentičnog poetskog postupka i historiografija senzualnih jezično-sintaktičkih premetanja i nadmetanja.
Ovo markantno djelo nepopustljivo me (intimno i kazališno) zaposjedajući, konačno pronalazi svoje izvedbeno pribježište u ADU Galeriji f8 i to u oblikumonodrame za tri lica/ poetskog eseja u hodu/ misterija ili moraliteta buffo. Pred vama je pokušaj kolektivnog otkrivanja dramaturške ponude Zuppinog krhkog (meta)poetskog tekstualnog tkiva, osiguravanja mu stanovitog performativnog okvira i, sasvim preuzetno, ustrajanje na afirmaciji poetskog u teatru.

Anja Maksić Japundžić

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Maja

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti