događanje

događanje

23 / 04 / 2019

Poziv na radionicu: “Dišite leđima, plešite naranču – dekodiranje upute”

RADIONICA1Od 3. do 5. svibnja 2019.
ADU,  F22 – nova akademijska scena, Frankopanska 22

Rok za prijave je 28. travnja 2019.

Odsjek Kazališne i radijske režije poziva vas na radionicu: „Dišite leđima, plešite naranču - dekodiranje upute“

Mjesto i vrijeme održavanja:
ADU,  F22 – nova akademijska scena, Frankopanska 22
Petak, 3. svibnja od 19 do 22h
Subota, 4. svibnja od 18 do 22h
Nedjelja, 5. svibnja od 17 do 21h
Voditelji:
Branko Brezovec, red. prof. u trajnom zvanju
Natalija Manojlovic, umj. assist.

Radionica istražuje scenski proces od izvedbene ideje do njene realizacije s naglaskom na artikulaciji zadatka. Dakle, temeljno zanimanje istraživanja jest linija: ideja – uputa – izvedba. Postoji li razlika između redateljske upute i artikulacije scenskog zadatka koji prethode proizvodnji simboličnog scenskog sadržaja? Uvjetuju li terminološka fluktuacija i retoričke modulacije diferenciju razumijevanja i realizacije? Nije li Grotowski tom fluktuacijom (poput upute Dišite leđima!) dao smjer pozitivnoj glumačkoj smjelosti i samoživosti? Namjerna pogreška, nesporazum upute otad se upisuje kao kreativni izazov glumcu.

Radionica se održava u sklopu vježbi iz kolegija Suvremena inovativna režija, a kako bi se priroda ovog područja otvorila u svim svojim prijevojima i obimu, pozivamo studente drugih odsjeka (plesa, plesne pedagogije, glume, dramaturgije i dr.), kao i ostale zainteresirane, da se pridruže studentima kazališne i radijske režije i doprinesu provedbi radionice svojim iskustvima i nedoumicama.

Trodnevni program radionice koncipiran je tako da obuhvati:

  1. metodološki aspekt. Preispitujemo razine, vrste, šifriranje i desublimaciju uputa izvođaču. Njihov utjecaj na kodiranje izvedbenog materijala. Je li verbalizacija upute jedini put ili postoji put translatacije u drugi medij? Može li likovni ili glazbeni sadržaj biti most između ideje i materijala?
  1. dešifriranje ili dekodiranje upute. Razumijevanje razlike. Pitanje preciznosti upute izvođaču u ulaznoj fazi i otvorenost provedbe. Sužavanje, usmjeravanje i putevi prema izvedbenoj dijalektici, snaga slabih ideja, režija paralelnih fokusa. Kako glumcu a kako plesaču zvoni poetska uputa Rilkeova stiha Plešite naranču?
  1. kôd sadržaja. Je li pitanje izvedbenog kôda ujedno i pitanje žanra izvedbe? I postoje li razlike u poljima odgovornosti izvedbenih medija? Vrijedi li u tom smislu ona Badiouova o teatru kao vježbanju drugoga?

Suvremeno se kazalište temelji na ideji otvorenog razumijevanja izvedbenog medija.
Akademija ima u ponudi različite aspekte prepoznavanja Značenja, a ova radionica pruža studentima priliku da te ponude otvori prema podignutim prizorima Smisla.
Preispitivanje postojećih puteva i poigravanje novim mladim umjetnicima može biti odgovornost, privilegija i zadovoljstvo.

Pozivamo vas da sudjelovanjem na radionici odškrinete prostor za vlastiti tretman suvremenosti! Poziv je otvoren za sve zainteresirane, a radionica je besplatna. Prijava je obavezna, a prijaviti se možete na kontakt:  mannatal@gmail.com , s naznakom: ‘Za radionicu’

Programi u F22 - Novoj akademijskoj sceni održavaju se uz potporu Ministarstva kulture RH. 
Print Friendly, PDF & Email

Autor: wpaduadmin

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti