Vijesti

Vijesti

03 / 07 / 2019

ADU na Praškom kvadrijenalu PQ2019

CRO Ubu Roi- (8)
Studenti predmeta Radionica scenskog dizajna – Nika Bokić, Marta Tutiš i Martin Šatović s ADU, Matija Babić, Antonija Balić, Katarina Čičak, Ema Dunkić, Dunja Knežević, Nika Vojvoda i Nika Žagar s AF te Ana Roko s TTF u pratnji doc. art. Tanje Lacko sudjelovali su u programu PQ Studio: Common Design Project na svjetskoj manifestaciji scenskog dizajna u Pragu od 13. do 15. lipnja 2019. godine.

Studenti su za svoj projekt „Kralj Ubu“ nagrađeni i Rektorovom nagradom u kategoriji (d) – Nagrada za “veliki” timski umjetnički rad.

Svoje idejno rješenje scenskog dizajna drame Alfred Jaryja „Kralj Ubu“ studenti su imali priliku predstaviti pred studentima i mentorima s Akademija iz Melbournea, Krakowa, Londona, Tel Aviva, Hong Konga, Kaslika, Moskve, Dublina i Rio de Janeira. Selekcioni tim sačinjavali su profesionalci kazališnog scenskog dizajna: Patrick De Wors (kurator Kanada), Tom Piper (UK), Eloize Kazan (Meksiko), Freshteh Rostanour (USA, Iran) i Samuel Wang (Taiwan).

Radeći na ovom zadatku studenti su istražili mogućnosti koje nude „scenski prostor“, „scenski kostim“ i „scensko svjetlo“ u odnosu na „dramsku riječ“ i „dramski događaj“. Oblikujući „Kralja Ubua“ osvijestili su scenski dizajn kao odnos prostor – figura – događajkoji čine stup svake scenske izvedbe, a napose i arhitekture. Pri zamišljanju „uprostorenja“ zadanog dramskog djela studenti su uspješno primijenili metode kontekstualizacije i aktualizacije analizirajući dramsko djelo u odnosu na društveni i kulturni kontekst nastanka drame, specifičan poesis samog autora te suvremeno razumijevanje ne samo kazališnog/scenskog prostora nego i prostora arhitekture i kulture. Stoga je njihov „Kralj Ubu“ izvedbeno i teorijski utemeljen u suvremenoj izvedbenoj umjetnosti i arhitekturi kao i u stvaralačkim načelima i silnicama Alfred Jarrya. Projekt je nastao pod mentorskim vodstvom nastavnika scenografije Tanje Lacko i Jelene Đanko, kostimografije Irene Sušac i Petre Dančević, oblikovanja svjetla Denija Šesnića te kazališne režije Tomislava Pavkovića.

U sklopu PQTalk programa doc. art Tanja Lacko je održala predavanje pod nazivom „Filmization of Theatre, Theatralization of Film“.

Studenti autori idejnog rješenja (abecednim redom):

Matija Babić, 1. MA, AF

Antonija Balić, 1. MA, AF

Nika Bokić, 2. BA, KRR, ADU

Katarina Čičak, 3. BA, AF

Ema Dunkić, 1. MA, AF

Dunja Knežević, 1. MA, AF

Ana Roko, 1. BA, TTF

Martin Šatović, 2. MA, Oblikovanje svjetla, ADU

Marta Tutiš, 2. BA, KRR, ADU

Nika Vojvoda, 1. MA AF

Nika Žagar, 1. MA AF

 

Nastavnici i suradnici (svi s ADU):

Mentorica projekta: Tatjana Lacko, doc. art

Umjetnička asistentica scenografije: Jelena Đanko

Mentorica kostimografije: Irena Sušac, izv. prof. art.

Umjetnička asistentica kostimograifje: Petra Dančević Pavić

Mentor kazališne režije: Tomislav Pavković, izv. prof. art

Mentor oblikovanja svjetla: Deni Šesnić, izv. prof. art.

 

20190616_175516

CRO Ubu Roi- (25)

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Tea Jerić-Zanini

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti