događanje

događanje

12 / 06 / 2023

Poziv na ‘Dijalog s Robertom Wilsonom’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih ugostit će 17. lipnja 2023. (subota) u 12 sati u dvorani Miško Polanec uglednog američkog redatelja Roberta Wilsona, jednog od najvećih kazališnih i vizualnih umjetnika današnjice koji je svojim grandioznim kazališnim produkcijama, koreografijama, dizajnom, zvukovnošću, slikarstvom značajno uzdrmao ustaljene koncepte suvremenih izvedbenih umjetnosti te time uvelike utjecao na pomicanje promatračeva perceptivnog uporišta iz prostora naučene očitosti. Wilsonovi fantastični scenski radovi, estetski upečatljivi i emocionalno nabijeni, na nekonvencionalan način integriraju najrazličitije umjetničke medije uključujući ples, pokret, rasvjetu, skulpturu, glazbu i tekst te dovode jezik i sliku u potpuno novi odnos. Mnogi od tih radova koji fasciniraju publiku diljem svijeta rezultat su bliskih veza i profesionalnih suradnji ostvarenih s iznimnim umjetnicima poput Heinera Müllera, Toma Waitsa, Susan Sontag, Laurie Anderson, Williama Burroughsa, Loua Reeda, Jessye Norman ili Anne Calvi.

Raznoliko područje njegova umjetničkog interesa čine i crteži, slike i skulpture predstavljeni u stotinama samostalnih i skupnih izlaganja. Mnoga njegova umjetnička djela dijelom su raznih privatnih zbirki i muzeja diljem svijeta.

Robert Wilson dobitnik je značajnih priznanja i nagrada među kojima se ističu: Nominacija za Pulitzerovu nagradu, dvije nagrade Premio Ubu, Zlatni lav Venecijanskog bijenala te nagrada Olivier.Član je Američke akademije umjetnosti i književnosti, kao i Njemačke akademije umjetnosti, a dobitnik je i osam počasnih doktorata.

Francuska ga 2003. proglašava zapovjednikom Reda umjetnosti (Commandeur des Ordre des Arts et des Lettres), a 2014. godine časnikom Legije časti. Iste godine Njemačka mu dodjeljuje Časnički križ Reda za zasluge.

Wilson je osnivač i umjetnički direktor The Watermill Centra, u Water Millu, na Long Islandu (New York), jedinstvenog laboratorija s mnogim rezidencijalnim programima za mlade umjetnike i umjetnike u usponu.

Srđan Sandić, kritičar i pisac, razgovarat će s ovim osebujnim umjetnikom o konceptu svjetlosti, gubitku sjaja, jeziku, eksperimentu i eksperimentalnim spektaklima, o bezinteresnom teatru, instalacijama i pokretu kao ključnom elementu njegova opusa, te tišini kao motivu i posljedici u teatru. O Gertrudi Stein, Tomu Waitsu, Lady Gagi, Marini Abramović i drugim zanimljivim umjetnicima. Budite s nama!

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Maja

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti