Međunarodna suradnja

Međunarodna suradnja

27 / 05 / 2021

Improspekcije2021 i ‘Kuriranje u kontekstu’: Iskustveno predavanje (prvi dio)

cony island

Improspekcije2021 u suradnji s projektom Kuriranje u kontekstu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu održat će prvo ovogodišnje događanje Iskustveno predavanje (prvi dio) u ponedjeljak 31. svibnja 2021. od 19 do 21 sat putem sljedeće poveznice: https://us02web.zoom.us/j/89389431624 (Meeting ID: 893 8943 1624)

Varinia Canto Vila
Trebamo/Mogli bismo/Možemo: Pokret u okviru odnosa zakona i života

Ovo istraživanje započinje interdisciplinarnim čitanjem između plesa/koreografije te političke i pravne filozofije, i pokušava razumjeti kako umjetnost može biti medij za mikro stvarnosti. Jedna od osnovnih  pretpostavki istraživanja proizlazi iz shvaćanja da zakoni podvlašćuju tijela, njihove pokrete i ono što postaju, kroz naredbe i poslušnost, te da sličnim sredstvima koreografija u plesu kao vrsti umjetnosti također podvlašćuje, ali i omogućuje, subjekte. Stavljajući ples/koreografiju te život i pravo u usporediv odnos, ovo istraživanje ima za cilj osmisliti teorijsko-praktično poetsko istraživanje koje bi moglo postati način proučavanja političke sintakse kojom pokret zauzima mjesto u odnosu između života i prava.

Budući da smo subjekti prava, na koji se način omogućuje pokret? Pravo ima utjecaj na naše živote. Pravo određuje i regulira što nam je dopušteno činiti i kako se naši životi potencijalno mogu odvijati. Ovaj projekt istražuje kako zakoni omogućuju i/ili onemogućuju pokret, promatrajući kako su pokreti, geste i radnje uvjetovani od strane pravne matrice koja utječe na to kako se tijela kreću individualno i unutar zajednice.

Izlaganje traje sat vremena, za koje vrijeme ću predstaviti temu i osnovne pojmove te alate koji su dali oblik raznim društvenim praksama koje sam realizirala s različitim skupinama. Također ću izložiti uspjehe i neuspjehe projekta te njihove uzroke. Prikazat će se i audiovizualni materijal tog iskustva. Nakon toga uslijedit će 30 minuta za pitanja i odgovore.

Drugi dio predavanja bit će održan u listopadu, kada će Varinia predstaviti razvoj projekta tijekom ove godine.


Varinia Canto Vila (Santiago de Chile, 1976.) bavi se plesom, koreografijom i proučavanjem pokreta. U svojem koreografskom radu istraživala je medijske teme, kao što su aspekt trodimenzionalnosti tijela na pozornici (No Title, 2008.); ograničenost prostora (Beast, 2008.); namjera i želja kao manifestacija autorefleksivnosti kod tijela koje pleše (During Beginning Ending, 2010.); te tijelo u pokretu kao dio teatralnog krajolika u kojem predmetnost stvari može uključiti publiku kako bi doživjela iskustvo taktilne vizije (by getting one’s hands dirty, 2017.). Usporedno s tim razvija i kontinuirano istraživanje ideje proširene koreografije i organizacije pokreta društvenog tijela, te istražuje odnos između prava i pokreta.

Varinia Canto Vila diplomirala je ples na Sveučilištu u Čileu te na akademiji P.A.R.T.S. 1999. godine. 2014. godine diplomirala je na londonskom Sveučilištu Goldsmith, gdje je magistrirala na studiju Umjetnosti i politike. U siječnju 2017. godine završila je u Bruxellesu postdiplomski studij  a.pass (napredni studij izvedbe i scenografije), gdje je razvijala izvedbeni i videografski rad. Surađivala je s raznim umjetnicima i koreografima s nezavisne plesne/performativne scene u Bruxellesu, gdje je živjela 24 godine. Claire Croizé, Marcos Simoes, Mette Edvardsen te Thomas Steyaert and Raul Maia neki su od umjetnika s kojima je surađivala u Bruxellesu. Surađivala je s Meg Stuart i Damaged Goods na projektima Highway 101 (2000.) i VIOLET (2011.). Trenutačno živi u Čileu.


Improspekcije su inicijativa pokrenuta 2007. s ciljem razvoja i afirmacije improvizatorske scene u Hrvatskoj te promicanje međunarodne i međudisciplinarne suradnje na području improvizacije kao izvedbene umjetnosti. Projekt se odvija kroz javne izvedbe, radionice, istraživačke programe i otvorene diskusije tijekom čitave godine s improvizacijskim festivalom kao središnjim događajem. https://improspekcije.com/

Kao što je svaka godina Improspekcija posvećena nekim pitanjima, Improspekcije2021 zanima kako otvorene (improvizacijske) prakse stvaranja i kretanja osnažuju naše djelovanje u trenutnim globalnim i lokalnim okolnostima, te kako oni oblikuju specifične formate i propitivanja rada, procesa i prezentacije (izvedbe).  Drugo događanje koje planiramo jest gostovanje Sare Shelton Mann, radionica i izvedba, u suradnji sa festivalom plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, 22.-25. srpnja. Program će se nastaviti u rujnu, a festival je planiran 22.-28. studenog u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Improspekcije2021 su realizirane uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba  te projekta “Kuriranje u kontekstu” kojega provodi Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u okviru Erasmus + programa.

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Maja

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti