događanje

događanje

25 / 05 / 2022

Operi-basni ‘Životinjska farma’ dodijeljene dvije ugledne nagrade

Palma Poljaković

Povodom 100. obljetnice osnivanja Muzičke akademije, kao izbor za studentsko uprizorenje s ciljem operne suradnje sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koje se već tradicionalno održava jednom godišnje od 2009. godine, 27. studenog 2021. u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski premijerno je izvedena opera-basna ‘Životinjska farma’ renomiranog hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića pod ravnanjem Mladena Tarbuka te u režiji Krešimira Dolenčića i ko-redateljice Kristine Grubiše.

Opera-basna, skladana prema istoimenom romanu britanskog pisca Georgea Orwella, imala je praizvedbu na Muzičkom biennalu Zagreb 2003. godine te je ovo bilo prvi put da se od tad opera postavlja. U svojoj glazbenoj adaptaciji, Kuljerić je uključio niz glazbenih žanrova – mjuzikl, jazz, pop, operu, duhovne pjesme te je vokalnom obilju od stotinjak pjevača na sceni pridodao pratnju simfonijskog orkestra.

Operu idealnu za studentsko uprizorenje upravo zbog velikog broja likova te bogat orkestralni i zborni slog izveli su solisti, Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije pod ravnanjem dirigenta i profesora Muzičke akademije Mladena Tarbuka, a reprizom je ravnao student Mateo Narančić. Uz studente Muzičke akademije, Akademije likovnih umjetnosti te Tekstilno-tehnološkog fakulteta sudjelovali su i studenti Akademije dramske umjetnosti.

Inia Herenčić

Hrvatsko društvo skladatelja na redovnoj godišnjoj općoj skupštini koja se održala 21. svibnja objavilo je dobitnike svojih godišnjih nagrada za 2021. godinu. Nagrada ‘Vatroslav Lisinski’ (doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu – pojedinci, organizacije, zajednice) dodijeljena je Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu – za izvedbu opere ‘Životinjska farma’ Igora Kuljerića, u povodu 100 obljetnice osnutka Muzičke akademije.

Diplomu ‘Milka Trnina’ također je dobio projekt ‘Životinjska farma’. Dodjela Nagrade i Diplome održat će se u četvrtak 26. svibnja 2022. u 12 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

https://www.adu.unizg.hr/opera-basna-zivotinjska-farma-premijerno-izvedena-u-koncertnoj-dvorani-vatroslav-lisinski/

 

 

*foto: Palma Poljaković, Inia Herenčić

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Maja

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti