događanje

događanje

04 / 11 / 2023

Akademija dramske umjetnosti na Smotri Sveučilišta 2023.

Smotra

Studenti i nastavnici Akademije dramske umjetnosti predstavljat će odsjeke ADU-a na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta.

VRIJEME ODRŽAVANJA
9. – 11. studenoga 2023. od 10 do 20 sati

MJESTO ODRŽAVANJA
Zagrebački velesajam (Avenija Dubrovnik 15, 10020 Zagreb) dvorane: Kongresna dvorana, Zimski vrt i Cres (ulaz Jug II)

 

ČETVRTAK 9. studenoga 2023.


Odsjek MONTAŽE

predstavljanje: četvrtak / 9. 11. / 11 – 14 sati

Studentice i studenti Prijediplomskog studija montaže zajedno s profesorima pozivaju sve zainteresirane na druženje uz gledanje promotivnih filmova, razgovor i odgovaranje na vaša pitanja. S veseljem će vam pokazati kako da svoj prvi rez na filmskoj vrpci napravite s pomoću filmske prese.

Odsjek DRAMATURGIJE
Odsjek KAZALIŠNE REŽIJE I RADIOFONIJE
predstavljanje: četvrtak / 9. 11. / 16 – 19 sati

16 – 17 sati

„ŠTO JE DRAMATURGIJA?“ Alumni studija Dramaturgija različitih generacija opisuju studij i na koje se sve načine u svojem profesionalnom radu koriste stečenim znanjima. Jelena Kovačić, Espi Tomičić, Ivana Vuković i Dubravko Mihanović govorit će o različitim aspektima djelovanja zanimanja dramaturga.

17 – 18 sati

„PROBA“ Studentice i alumna studija Gluma (Klara Fiolić, Lucia Luque Akrap i Ema Šunde) predstavit će proces probe na tekstu studenta Dramaturgije Tadije Čalukovića u režiji studenta Kazališne režije i radiofonije Tome Serdarevića. U prezentaciji studenti će pokazati kako izgleda rad u kazalištu.

18 – 19 sati

„ŠTO JE KAZALIŠNI REDATELJ?“ Nastavnice, nastavnici, studentice i studenti Odsjeka kazališne režije i radiofonije (Patrik Sečen, Toma Serdarević, Mirta Mikloušić, Tea Čorluka) predstavit će što sve kazališni redatelj radi i kako se koristi praktičnim i teorijskim znanjima stečenima tijekom studija. _____________ PETAK / 10. studenoga 2023.

 

PETAK 10. studenoga 2023. 


 

Odsjek PRODUKCIJE
predstavljanje: petak / 10. 11. / 11 – 14 sati

Studenti Prijediplomskog studija produkcije (Jan Pentek i Leonardo Ivačić) i nastavnici (umjetnički asistent i asistentica Tibor Keser i Karla Abramović Medvešek) bit će na raspolaganju budućim studentima za sva pitanja povezana sa samim studijem i tijekom prijemnog ispita. Bit će prikazan duhovit vox populi proljetos snimljen u Zagrebu i Splitu s odgovorima na vječno pitanje – Tko je producent i čime se bavi?

Odsjek FILMSKE I TV REŽIJE
predstavljanje: petak / 10. 11. / 15 – 18 sati

Odsjek filmske i TV režije predstavit će nastavnici izv. prof. art Zvonimir Jurić, doc. Igor Bezinović, doc. Tonći Gaćina i dvoje studenata koji će sve zainteresirane informirati o tijeku studija i prijamnom ispitu. Posjetitelji će imati priliku pogledati studentske promofilmove 2. godine studija i alumnija te razgovarati o uvjetima njihova nastanka i o mogućnostima upisa Prijediplomskog studija filmske i TV režije te Diplomskoga studija montaže usmjerenja Igrani film odnosno Dokumentarni film.

Bit će prikazani sljedeći filmovi:
• igrani: Palikuća (David Gašo), Jesen našeg ljeta (Karlo Vorih ) i U šumi (Sara Grgurić)
• dokumentarni: Žene, Žene, Žene (Nikica Zdunić), O jednoj mladosti (Ivan Ramljak) i Dezerteri (Damir Markovina).


Odsjek SNIMANJA
predstavljanje: petak / 10. 11. / 18 – 20 sati

„Ogledni film“ (često nazvan „Showreel“) jedna je od vježbi završne godine Diplomskog studija snimanja na Akademiji dramske umjetnosti. Cilj je vježbe omogućiti studentima pokazivanje osobnih snimateljskih dosega i individualnih interesa u kratkoj likovno intenzivnoj formi. Ogledni filmovi posredno svjedoče o tehničkoj izvrsnosti koju su studenti stekli tijekom petogodišnjeg studija na Akademiji, ali još i više o njihovoj spremnosti za ulazak u profesionalne produkcijske okvire.

Prikazani su ogledni filmovi studenata nekoliko generacija. Riječ je o ovim studentima: Morana Belančić, Karla Budišćak, Ante Cvitanović, Ivan Čizmin, Luka Jazić, Denis Komljenović, Filip Kos, Domen Martinčić, Frane Pamić, Matija Petrović, Toni Renaud i Filip Starešinić.

 
SUBOTA 11. studenoga 2023.


 

Odsjek GLUME
predstavljanje: subota / 11. 11. / 11 – 14 sati 

Studij glume najveći je i najstariji studij na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Usmjeren je na analizu i sistematizaciju glumčeva materijala. Pedagoški proces uključuje vrlo pažljiv pristup radu na interpretaciji i razradi dramskog lica/uloge, istraživanje i propitivanje predloška te oslobađanje mašte. Studenti glume različitih godina studija predstavit će se na Smotri Sveučilišta 2023. vrhunskim lirskim tekstovima i uzbudljivim kolažom dijaloških scena svjetskih klasika.

Posjetitelji će imati jedinstvenu priliku naći se usred procesa kreativnog rastvaranja i osjetiti što znači uzbuđenje žive scenske izvedbe. Studenti i studentice Prijediplomskog studija glume i Diplomskog studija glume (Nina Hrubi, Petrunjela Baće, Lav Novosel, Anja Jogunica, Bela Grah, Ivan Jurković i Rea Bušić) čitat će poeziju prema osobnom odabiru.
Poezija će se čitati s kratkim stankama između svakog ciklusa tijekom kojih će studenti odgovarati na pitanja zainteresiranih o studiju glume na ADU-u. Čitanja poezije bit će u 11.30, 12.30 i 13.30.

Odsjek PLESA
predstavljanje: subota / 11. 11. / 16 – 19 sati

Studentice i studenti Prijediplomskog studija plesa, izvedbeni smjer (Mateo Babić, Jana Božić, Marina Brajdić, Lea Brcko, Matilda Hrastić, Ivona Mezulić i Marija Pehar) izvodit će instant kompoziciju inspiriranu pogledima koji kruže među njima i publikom. Upotrijebljen je glazbeni predložak Stevena Scotta Entrada u izvedbi ansambla The Bower Piano Enseble. Izvedbe (u trajanju od 10 minuta) bit će u 16.30, 17.30 i 18.30.

 

 

Predstavljanje Udruge studenata Akademije dramske umjetnosti F420


Udruga studenata Akademije dramske umjetnosti F420 osnovana je 2018. godine, no s aktivnim djelovanjem započinje početkom 2022. Na inicijativu novog predsjedništva Udruge okupljaju se članovi, a udruga osniva podsekcije. KRADIO – studentski radio koji jednom tjedno emitira emisije u produkciji studenata ADU-a. U masterclass programu iskusni profesionalci (Lana Barić, Nina Violić, Andrija Mardešić, Ivan Planinić, Romana Brajša i dr.) sa studentima ADU-a široj javnosti predstavljaju primjere iz prakse.

Časopis Radni naslov okuplja različite radove studenta umjetničkih akademija, ali i drugih fakulteta. Prvo je izdanje izašlo u listopadu 2023. Osim navedenog, Udruga u sljedećoj akademskoj godini namjerava ostvariti još nekoliko studentskih inicijativa – dramske i plesne predstave, projekcije studentskih radova te izložbe u negalerijskim prostorima. Ti programi odražavaju uspješno ostvaren cilj udruge, što je omogućiti studentima kreativnu slobodu i platformu za razvijanje vlastitih radova i konkretnog umjetničkog izričaja, koji će se nastaviti kontinuirano provoditi. Udruga F420 aktivna je na društvenim mrežama na kojima pratitelje obavještava o svojim projektima i o javnim ispitnim produkcijama studenata ADU-a.

Instagram: @f420.udruga / mail: f420.udruga @gmail.com

Na Smotri Sveučilišta na štandu ADU-a članovi će udruge prodavati časopise i majice.

 

 

Prijenos uživo KRADIO specijala


 

subota / 10. 11. / 15 – 18 sati

U prijenosu uživo studenti ADU-a razgovarat će s posjetiteljima o prijemnom ispitu, iskustvu studiranja i mogućnostima koje ADU pruža.

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Maja

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti