Međunarodna suradnja

Međunarodna suradnja

27 / 10 / 2021

Na ADU-u održana radionica montaže u sklopu Erasmus + projekta OIRFET

OIRFETOdsjek montaže Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu održao je radionicu ‘Vizualni stil’ od 18. do 22. listopada 2021. u sklopu Erasmus + projekta OIRFET ‘Open innovative resources for filmmaking education and training’. Navedena radionica posljednja je u nizu radionica održanih za studente montaže sa četiri sveučilišta-partnera projekta – nositelj projekta National Film School (PWSTTViF) iz Łódźa (Poljska) i partneri Academy of Performing Arts VŠMU iz Bratislave (Slovačka), The Academy of Performing Arts (FAMU) iz Praga (Češka) te Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (ADU).

Na radionici je sudjelovalo 22 studenata i studentica montaže i nastavnici sa svih partnerskih institucija: Ina Bijelić, Vesna Biljan Pušić, Vladimir Gojun, Tomáš Doruška, Marguerite Farag, Alexandra Jonášová, Roman Kelemen, Maciej Pawliński i gost predavač Norveške filmske škole Are Syvertsen (Den norske filmskolen, Inland Norway University).

Radionica je završila prezentacijom projekta OIRFET u kinu Tuškanac 22. listopada 2021. u 15 sati, na kojoj su sudjelovali dekan Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Davor Švaić i voditelji projekta prodekan za film Vladimir Gojun i profesor FAMU Tomáš Doruška, te prikazom filmova nastalih na radionici.

Partnerstvo je stvoreno s namjerom poboljšanja nastavnih programa filmske montaže i stvaranja inovativnih, otvorenih, internetskih filmskih izvora za studente i nastavnike. Materijali se sastoje od namjenskih filmskih snimki i nastavnih programa za montažu. Tijekom trogodišnje intenzivne suradnje svaki partner imao je zadatak pripremiti materijal za  kreativnu radionicu i istu održati. Tijekom kreativnih radionica studenti i njihovi voditelji (nastavnici) intenzivno su radili na stvaranju filmskog materijala posvećenog  filmskoj naobrazbi. PWSTTViF je za temu imao filmski prostor, FAMU filmsko vrijeme, VŠMU subjektivni kadar, a ADU vizualni stil.

Aktivnosti na projektu OIRFET provode se kroz neformalno učenje, radionice i rad u grupama koristeći kreativne metodologije filmskog stvaranja, promišljanje, inter-kulturalne aktivnosti, planiranje i umrežavanje.

Rezultat projekta je otvorena, javno dostupna baza podataka filmskog materijala i pratećih alata u stvaranju filma, namijenjena školama i samoukim profesionalcima čime se usavršava profesionalizacija filmske naobrazbe, potiče bliža suradnja među filmskim školama te povećava  dostupnost filmske naobrazbe svakome.

Projekt će biti predstavljen na konferenciji GEECT (Groupement Européen des écoles de cinéma et de télévision) koja se ove godine održava od 18. do 20. studenoga 2021. pod nazivom  ‘Savršeni filmski montažer’.

*Projekt je započeo 21. prosinca 2018. i financiran je Erasmus + sredstvima. 

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Maja

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti