događanje

događanje

05 / 03 / 2024

Queer ADU

QueerADU-headerČetvrtak 7. ožujka 2024. godine, na Akademiji dramske umjetnosti rezerviran je za kvir. “QueerADU” je jednodnevno događanje posvećeno kviru i LGBTIQ+ umjetnosti koje će se održati u prostorima Akademiji dramske umjetnosti.

Program započinje u 15 sati dvosatnom radionicom “Safe space” u sobi 202 u staroj zgradi ADU. Radionica će se fokusirati na osmišljavanje mikro kvir intervencija u prostoru odnosno traganjem, prepoznavanjem i obradom kvir potencijala unutar odnosa između tijela i prostora Akademije. Voditelji radionice su student plesa Mateo Babić i student dramaturgije Jan Samek. Nakon radionice, u 18 sati bit će održana prezentacija studentskih intervencija nastalih u sklopu radionice. Radionica je otvorene za sve studente s interesom za ovu teme, a prijaviti se možete putem ovog linka.

U 19 sati na Sceni F22 održat će se koncertno čitanje drame Rainera Wernera Fassbindera “Kišne kapi na vrelom kamenju” u režiji kazališne redateljice Nike Bokić, alumne ADU. Redateljica je ovaj mračni kvir prvijenac enfant terriblea njemačke kinematografije prethodno, prije tri godine, kao studentica postavila za svoj ispit iz kazališne režije, a sada mu se vraća u suradnji s originalnom glumačkom podjelom (Damian Humski, Vid Ćosić, Laura Bošnjak i Lana Ujević kao moralna podrška na daljinu) uz pridruženu članicu Danijelu Evđenić te dijelom autorskog tima (Igor Markić-Nikolac, Ana Roko). Ovaj tekst preispituje teme poput rodnih uloga, građanskog statusa istospolnih zajednica i partnerskog nasilja.

Nakon koncertnog čitanja program se nastavlja na Sceni F22 tribinom “Postoji li queer na ADU?” koja počinje u 20.30 sati. Razgovor će se baviti temama poput (ne)prisutnosti kvira unutar pedagoških procesa na Akademiji, pozicije kvira na nezavisnoj sceni i unutar umjetničkih institucija te kvir stvaralaštva i odnosa identiteta i umjetnosti. Na tribini će govoriti alumni ADU, redateljica Dana Budisavljević i dramaturg Espi Tomičić, a razgovor će moderirati Jan Samek, student dramaturgije.

Svi_e su dobrošli_e, pridružite nam se i dajte svoj doprinos da ADU postane (još) više kvir! Više informacija: queeradu.wordpress.com

Ideja za program “QueerADU” nastala je tijekom izbornog kolegija “Queer umjetnost” održanog prošle akademske godine. Događanje je osmišljeno i realizirano u suradnji studenata Jana Sameka i Matea Babića, Marka Čalovića i Nike Bokić pod mentorstvom izv. prof. Jasne Žmak. Programi u F22 – Novoj akademijskoj sceni održavaju se uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, te Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

 

PROGRAM:

15h – 17h, soba 202, stara zgrada ADU
RADIONICA “SAFE SPACE”
voditelji: Mateo Babić i Jan Samek

18h,  prostori ADU
PREZENTACIJA RADIONICE

19h,  scena F22
KONCERTNO ČITANJE DRAME “KIŠNE KAPI NA VRELOM KAMENJU”
autor: Rainer Werner Fassbinder
redateljica: Nika Bokić

20:30h, scena F22
TRIBINA “POSTOJI LI QUEER NA ADU?”
gosti: Dana Budisavljević i Espi Tomičić
moderator: Jan Samek

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Maja

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti