događanje

događanje

19 / 03 / 2024

Filmski kurikulum / Bajke za odrasle Ante Babaje

IMG_0487
Ovog mjeseca 
Filmski kurikulum posvećen je stiliziranim bajkama za odrasle Ante Babaje. U ponedjeljak 25. ožujka u 19 sati Kulturno-informativnom centru KIC (Preradovićeva 5) bit će prikazan kratkometražni klasik Lakat (kao takav) (1959.) i dugometražna ekranizacija bajke H.C. Andersena Carevo novo ruho (1961.). Oba filma, napravljena prema scenarijima uglednog kazalištarca Božidara Violića, satirički ismijavaju ljudske mane poput karijerizma, udvorništva i licemjerja. Oba primjenjuju isti impresivni stilski postupak – radnju koja se odvija na potpuno bijeloj pozadini. Taj postupak sugerira alegorijsku vrijednost, kako uCarevom novom ruhu koji se ističe raskošnobojomtako i u monokromatskoj burleski Lakat (kao takav).

Uoči projekcije uvodnu riječ održat će nastavnik povijesti hrvatskog filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prof. dr. sc. Nikica Gilić. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan.

Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije namijenjen studentima povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima i svim građanima zainteresiranim za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. Program je nastao u suradnji Hrvatske kinoteke – odjela Hrvatskog državnog arhiva, Kulturno-informativnog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra (projekt Filmska pismenost) i nastavnika povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.

Filmovi:

LAKAT (KAO TAKAV) (igrani, 1959., c/b17 min

režija: Ante Babaja

scenarij: Božidar Violić

fotografija: Hrvoje Sarić

uloge: Boris Festini, Janez Čuk

Dva brata blizanca suprotnih karaktera na različit se način snalaze u životu. Dok jedan beskrupuloznošću brzo dostigne uspjeh, drugi strada zbog svog poštenog ponašanja. Sve se promijeni kad drugi brat ode u školu laktarenja.

CAREVO NOVO RUHO (igrani, 1961.boja, 67 min)

režija: Ante Babaja

scenarij: Božidar Violić

fotografija: Oktavijan Miletić

uloge: Stevo Vujatović, Ana Karić, Zlatko Madunić,Antun Nalis, Saša Violić, Vanja Drach, Josip Petričić, Ivo Kadić, Mato Grković

U Velikoj Puritaniji par skitnica osuđen je na smrt zbog nepristojnih snova. Da bi se spasili,predstavljaju se kao tkalci koji su u stanju izraditi nevidljivo ruho za cara Gonagonazara Jedinog. Istinu o nepostojećem ruhu usuđuje se reći samo dvorska luda.

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Maja

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti