događanje

događanje

27 / 03 / 2024

THEY/PERFORM NOW – pet performansa nadolazećih umjetnika/ica

they perform now

Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu u srijedu 3. travnja 2024. započinje projekt they/perform now u sklopu kojeg će se izvesti pet performansa. Projekt nastaje kao diplomski projekt na završnoj godini diplomskog studija produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti studenta Marka Čavlovića pod mentorstvom dr. sc. Ane Letunić, doc. art.

Ovog mjeseca – 3., 5. i 6. travnja 2024. godinešest izvođača/ica izvesti će pet performansa. Zajednički nazivnik studenticama i studentima, ali i izvođačici koja to nije, jest to što će se po prvi put javno predstaviti u mediju performansa, jednom od najkonceptualnijih formi izvedbenih umjetnosti u najširem shvaćanju te teško odredive umjetničke forme.

Lokacije na kojima će se projekt održavati su Scena F22 (Frankopanska ul. 22), Akademija dramske umjetnosti (soba 202) te Galerija ULUPUH (Ilica 13, prvi kat).

Program započinje u srijedu, 3. travnja u 16 sati u sobi 202 na Akademiji dramske umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 5) predavanjem izv. prof. dr. sc. Suzane Marjanić naslovljenim Povijest i/ili kronotop hrvatskoga performansa od Travelera do danas”. Nakon toga, u 17 sati na istoj lokaciji, slijedi prezentacija projekta they/perform now odnosno panel s dijelom izvođača/ica koji će izvesti svoje radove, a u 19 sati u Galeriji ULUPUH (Ilica 13, prvi kat) moći će se pogledati prvi performans.

Program se nastavlja u petak, 5. travnja, u 21 sat na Sceni F22 (Frankopanska ul. 22) kad će duo kojeg čine Sofía Ambicía i Potpuna Prisutnost izvesti drag nastup naziva One Flesh. Stavljanjem sebe u drag pitamo se što je za nas drag u kontekstu Akademije i otvaramo različite izvedbene i aktivističke potencijale, kažu izvođačice.

Subota je rezervirana za tri performansa, a svi će se odviti na istoj lokaciji kao i večer prije. Dan započinje u podne izvedbom rada 1.25 kg”, autorice Hane Medvešek. Ona u radu postavlja pitanje što je performans? Može li dizanje utega biti performans? Koja je svrha performansa? A dizanja utega? Autorica će pred publikom pokušati podići što teži uteg i pomaknuti granicu vlastitog identiteta.

S Akademije likovnih umjetnosti dolazi Lucija Bogunović koja će u 17 sati izvesti performans „Korak, soba, riječ: ali zato je pričala dok spava. Kroz rad autorica preispituje pojam doma, krova nad glavom, dom kao privilegiju i mjesto utočišta, kako fizičkog tako i psihološkog te kao nešto neodređeno – prostor/osjećaj koji je moguće nanovo graditi i adaptirati.

they/perform now završit će performansom Kuhinjski element”, studentice Mine Ugrin s početkom u 19 sati. U kuhinji, iz kuhinje, za kuhinjskim elementima, Mina Ugrin, studentica druge godine prijediplomskog studija suvremenog plesa, osmišljava plesnu izvedbu koja preispituje najprije njezin doživljaj same sebe u kuhinji tako što na sceni uobličuje mentalnu sliku razapete suvremene ženske Osobe. U novoizgrađenom prostoru, plesačica svojim koreografskim odlukama u više slojeva rastvara, u našem društveno-političkom kontekstu često umanjivanu i osporavanu, kategoriju ženskog rada u kućanstvu.

Za više informacija o projektu i svakom pojedinom radu posjetite stranicu projekta ili Instagram profil @theyperformnow.

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Maja

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti