događanje

događanje

05 / 06 / 2024

Filmski kurikulum / Filmovi Zvonimira Berkovića uz gostovanje Gorana Trbuljaka

Filmski kurikulum

Ovog mjeseca Filmski kurikulum posvećen je jednom od najrafiniranijih hrvatskih redatelja Zvonimiru Berkoviću i jednako rafiniranom direktoru fotografije Goranu Trbuljaku. U ponedjeljak, 10. lipnja u 19 sati u Kulturno-informativnom centru KIC kao uvod bit će prikazan čarobni Berkovićev dokumentarac More, grebeni, pisma o slikarstvu Ive Vojvodića, ali i o književnosti i mitskoj slobodi dubrovačke republike. Nakon toga bit će prikazan jednako čaroban igrani film Ljubavna pisma s predumišljajem o ljubavi tajnog obožavatelja, ali i o Mozartovoj Čarobnoj fruli, smislu života i još koječemu.

Nakon projekcije slijedi gostovanje direktora fotografije i likovnjaka Gorana Trbuljaka, snimatelja Berkovićevih filmova Ljubavna pisma s predumišljajem i Kontesa Dora, a razgovor s njim vodit će Tibor Đurđev, apsolvent studija komparativne književnosti i antropologije te filmski kritičar s iskustvom moderatora.

Film Ljubavna pisma s predumišljajem restauriran je u programima digitalne restauracije Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan.

Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije namijenjen studentima povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima i svim građanima zainteresiranim za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. Program je nastao u suradnji Hrvatske kinoteke – odjela Hrvatskog državnog arhiva, Kulturno-informativnog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra (projekt Filmska pismenost) i nastavnika povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Fakultetu hrvatskih studija.

 

Filmovi:

MORE, GREBENI, PISMA (dokumentarni, 1987., boja, 9 min)

režija: Zvonimir Berković

scenarij: Zvonimir Berković

fotografija: Enes Midžić

Opis slikarstva dubrovačkog slikara Ive Vojvodića kroz poetičan tekst naratora te prizore slikarova rada, njegovih slika i tri motiva koji ga učestalo inspiriraju: mora, grebena i pisama.

 

LJUBAVNA PISMA S PREDUMIŠLJAJEM (1985., boja, 96 min)

režija: Zvonimir Berković

scenarij: Zvonimir Berković

fotografija: Goran Trbuljak

uloge: Zlatko Vitez, Irina Alfjorova, Mustafa Nadarević, Relja Bašić, Zvonimir Lepetić, Siniša Popović, Vera Zima

Muzikolog Kosor u bolnici dolazi svijesti nakon teške prometne nesreće. Na postelji do njega leži ekonomist Gajski, kojega redovito posjećuje njegova žena Melita. Kosor postaje opsjednut Melitinom ljepotom i osebujnim karakterom te se upušta u rizičnu igru slanja anonimnih ljubavnih pisama…

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Maja

Radno vrijeme
radnim danom: 8-21 sat

subotom: 8-14 sati

Smotra 2023.

NISMO TRAŽILE!

web stranica posvećena temi seksualnog uznemiravanja na ADU

Adu brošura
Radio drame
promo video

Kontakti