Akademija

Povijest Akademije

Osnutak Akademije dramske umjetnosti oslanja se na odluku Hrvatskoga sabora iz 1861. godine, kada je o potrebi sustavnoga školovanja na području dramske umjetnosti donesen Zakonski Članak o kazalištu (LXXVII) u kojem je zapisano: 6. Odbor ima utemeljiti u Zagrebu učilište za osoblje kazališno, zatim imenovati i plaćati viešta učitelja.

Akademija je smještena u zdanju Hrvatskoga pjevačkog društva Kolo, koje je svjedok prvih filmskih projekcija u Hrvatskoj 1896. godine, i u kojem je tih godina neko vrijeme djelovala Hrvatska dramatska škola iz koje je Akademija proistekla. Hrvatsku dramatsku školu utemeljuje Stjepan Miletić 1896. godine, a mijenjajući ustroj, oblike nastave i naziv, te slijedom od Državne glumačke škole (1920.), Glumačke škole (1939.), Zemaljske glumačke škole (1945.), Akademije za kazališnu umjetnost (1950.), Akademije kazališne i filmske umjetnosti (1967.), Akademije za kazalište, film i televiziju (1977.), do naziva koji danas nosi, Akademija ujedinjuje temeljna područja u dramskoj umjetnosti. Sa 100-godišnjom tradicijom glumačke škole i preko 40 godina visokoškolskog djelovanja, s rektorima koje je sama birala, Akademija je bila i jest institucija koja je oduvijek okupljala i usmjeravala talente u dramskoj umjetnosti.

Visokoškolski ustroj, tj. akademski studij glume i kazališne režije, uspostavljaju dr. Branko Gavella, dr. Drago Ivanišević i Ranko Marinković, kada je 2. studenoga 1950. godine Uredbom o osnivanju (N. N. 56/1950) osnovana Akademija za kazališnu umjetnost. Uz vlastite vrijednosti koje samostalno razvija već jedno stoljeće, Akademija prihvaća trostoljetnu tradiciju Sveučilišta u Zagrebu i u njegovo članstvo pristupa 1979. godine. Zakonom o visokim učilištima (1993. ) vlasnikom i osnivačem Akademije proglašeno je Sveučilište u Zagrebu, a osnivač i vlasnik Sveučilišta je Republika Hrvatska.

Akademija dramske umjetnosti smatra se umjetničko-pedagoškim slijednikom Hrvatske dramatske škole utemeljene 1896. godine.

Dan Akademije

napad1_m napad2_mDan Akademije obilježava se 3.svibnja. (članak 3. Statuta Akademije dramske umjetnosti)

U raketnom napadu na Zagreb od 3. svibnja 1995. pogođena je zgrada Akademije dramske umjetnosti te je pretrpjela znatna oštećenja od eksplozije kasetne bombe i tzv. zvončića. Projektili su eksplodirali i u prostorima tajništva, dekanata i odsjeka dramaturgije. Na samoj Akademiji i ispred nje ranjena su dva zaposlenika i četiri studenta, od kojih je student Filmske i TV režije I. godine Luka Skračić preminuo od rana zadobivenih pred Akademijom.

Akademijsko vijeće donijelo je odluku da se ovaj dan obilježava kao Dan Akademije.

Dana 3. 5. 2005. u suradnji sa Hrvatskim narodnim kazalištem i Hrvatskim društvom baletnih umjetnika, obilježena je 10. godišnjica.

Tom je prigodom otkrivena spomen ploča na zgradi Akademije te postavljena izložba fotografija u foajeu HNK Zagreb, a kao podsjetnik na taj tragičan događaj.